GERESERVEERD – Couscous: verlegen lieverd (5 jaar)

7 september 2023

• Kan met andere katten: ja, wel met een rustige sociale kat
• Kinderen: 10+
• Huis met tuin
• Medicatie: nee
• Speciaal dieet: nee

Couscous was een zwerfkat. Gelukkig waren er lieve buurtbewoners die hem eten gaven en hem in de gaten hielden. En goed ook, want Couscous kreeg een abces op zijn wang. Hij werd alsmaar zieker en viel zelfs om. Een buurtbewoner trok aan de bel bij de dierenambulance.

Abces
Een abces komt bij katten vaak door een bijtwond, waar bacteriën in zijn gekomen. Dat veroorzaakt een fikse ontsteking. Gevolg: een bult en een kat die snel zieker wordt. Zo’n abcesbult moet snel worden geopend, omdat de ontsteking anders naar binnen gaat en dat kan heel verkeerd uitpakken. Bij Couscous werd het abces opengemaakt en goed schoongemaakt. Daarna voelde hij zich al snel veel beter. Een kuur antibiotica en pijnstilling deden de rest, en hij knapte goed op.

Verlegen en aanhankelijk
Nu is hij weer helemaal beter. Couscous liet zich al snel kennen als een vriendelijke jongen. Hij kijkt voor de zekerheid wel even de kat, eeeh, de mens uit de boom. Eerst rustig kennismaken. Daarna wil hij best graag geaaid worden. Couscous vindt mensen namelijk hartstikke gezellig, maar hij geeft zijn vertrouwen niet zomaar cadeau! Des te mooier als je zijn vertrouwen kunt winnen. Want deze mooie jongen wil héél graag bij mensen zijn. Samen zijn, samen zitten, beetje kletsen, aaien, en ook spelen met een hengeltje. Hij kan zich zelfs ontpoppen tot knuffelbeer, als hij eenmaal over de drempel is. Vertrouwen winnen is het toverwoord.

18/9 Inmiddels een paar weekjes verder wandelt hij zelfverzekerd door de losloopkamer, rollebolt, en knuffelt erop los. Kopjes geven: dat vindt hij ook fijn…  zie de filmpjes…

Nog even schrikken
Couscous heeft zin in het leven als huiskater. Hij droomt van een eigen zachte mand. Van onbekende geluiden en onverwachte bewegingen kan hij nog best schrikken. Logisch: hij heeft grote behoefte om zich veilig te voelen. In een nieuw huis, een onbekende omgeving, zal hij dus wat tijd nodig hebben om zijn omgeving, mensen, geluiden etc. allemaal te leren kennen. We zoeken een nieuw baasje voor hem die dat begrijpt, hem een gevoel van veiligheid geef, en zijn vertrouwen wint. Dat zal het beste gaan met rust en regelmaat en door Couscous niet te dwingen, maar zijn eigen tempo te laten bepalen. Dan kan hij zich ontspannen en zich als echte knuffelbeer laten zien!

Wenperiode
Iedere kat moet na een plaatsing wennen aan een nieuw huis. Couscous kan even terugvallen in angstig gedrag en zich verstoppen onder het bed of achter het gordijn. Eenmaal thuis raden we aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing.

Ga een paar keer per dag bij hem zitten en tegen hem praten. Desnoods met wat lekkere hapjes, zodat hij jouw geur gaat associëren met iets goeds. Als je hem in één keer loslaat in het hele huis, is er kans dat zij zich gaat verstoppen en moeilijk weer te vinden is!

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis goed kent en als veilige thuishaven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent.

Couscous is ca. 5 jaar. Hij is gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.
Wil jij kennismaken met Couscous? Vul het onderstaande contactformulier in.

Fotografie © Simone Janssen

 

 

Reageer op GERESERVEERD – Couscous: verlegen lieverd (5 jaar)

Help ons de dieren helpen!