Charles, de Princes of Wales parkiet
 1. Home
 2.  » 
 3. Adoptiedieren
 4.  » Charles, de Princes of Wales parkiet

Charles, de Princes of Wales parkiet

22 februari 2021

 • Geringd: ja, 2019
 • Geslacht: verm. man
 • Volière
 • Handtam: nee, maar erg nieuwsgierig

Onze Charles is een knappe verschijning. Zo een kleurrijke vogel viel dan ook gelijk op, toen hij alleen rondvloog op straat. Toen hij bij ons in zijn kooitje werd gezet en een bakje eten voor zijn neus kreeg, begon Charles gehaast te eten. Wat een honger had hij!

Charles is een luidruchtige, maar nieuwsgierige vogel. Zodra we er zijn begint ie te kletsen en te koekeloeren wat je aan het doen bent. Hij is gek op groente en fruit en eet zijn bakje dan ook altijd netjes leeg.

Charles is een actieve vogel en is dus op zoek naar veel meer ruimte. Een mooie volière waar al andere Princes of Wales wonen. Want we weten zeker dat hij gelukkiger zal zijn met een soortgenoot. En daar gaat onze voorkeur dan ook naar uit.

Wil jij kennismaken met Charles? Bel ons op 070 3282828 tussen 11:00 en 16:00 of vul onderstaand formulier in.

 

 

Algemene informatie

De Princess of Wales-parkiet (Polytelis alexandrae) is een vogel uit de familie der Psittaculidae oftewel papegaaien van de Oude Wereld. Het is een voor uitsterven gevoelige, endemische vogelsoort van West-Australië. De parkiet is naar prinses Alexandra van Denemarken vernoemd.

De vogel is 45 cm lang. Zoals bij vele parkietensoorten, maken ook deze dieren geen nest. Ze gebruiken holtes in de stam en de bast, 4 tot 10 meter boven de grond in een geschikte boom. Ze leven veelal in kleine groepjes en kunnen, doordat ze afhankelijk zijn van water, enorme afstanden afleggen.

De Princess of Wales kwam pas voor het eerst in 1895 naar Londen en is in Europa nooit in grote aantallen gehouden of geteeld. De soort is vrij gehard tegen lage temperaturen, mits die slechts enkele uren per dag duren. Bij langdurige koude periodes lijden ze toch al vlug gezondheidsschade en mogen daarom nooit in de open lucht overwinteren. Het zijn alleszins behendige vliegers, die een grote en zo lang mogelijke volière nodig hebben om zich behaaglijk te voelen en om in hun volle schoonheid tot hun recht te komen. Dat ze vrij veel op de grond vertoeven is ook waar te nemen in onze volière. Dit maakt ze, zeker wanneer de volière niet overdekt is, gevoelig voor worminfecties. Het is daarom aan te bevelen om de vogels regelmatig te controleren op wormen en 1 á 2 keer per jaar preventief een wormkuur te geven.

In een ruime volière kunnen ze makkelijk met andere vogels gehouden worden.  Ze kunnen goed in kleine groepjes in een volière bij elkaar gehuisvest worden. Alleen in het broedseizoen kunnen de mannen dan elkaar iets meer in de haren zitten.

Iets geheel anders is de lokroep van de man. Deze wordt door menig liefhebber als storend ervaren. Onze mening hierover is dat de lokroep zelf nog wel mee valt maar dat het storende karakter ervan vooral in de tijdsduur zit. Als de man broedrijp is, is hij namelijk in staat deze lokroep heel lang, tot wel 15 minuten achtereen, vol te houden. Als hij gedurende enkele minuten even zijn snavel houdt en dan opnieuw begint dan kunt u begrijpen dat sommige liefhebbers hier toch met gemengde gevoelens naar luisteren.

Als voeding eten ze graag groot parkietenzaad met aanvulling van onkruidzaad, kiemzaad, eivoer en zijn gek op groente en fruit.

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Charles, de Princes of Wales parkiet

Wij helpen dieren in nood! 

 • met vervoer en opvang
 • van zieke, gewonde en gevonden dieren
 • zowel gezelschapsdieren als in het wild levende dieren
 • in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.