Brandweer reddingsactie

3 augustus 2021

Het meeuwen broedseizoen begint in april en eindigt eind augustus. Dit brengt ieder jaar een hoop ‘overlast’ met zich mee, terwijl meeuwen gewoon een prachtig onderdeel zijn van onze stad. Meeuwen verbieden nesten te bouwen in onze mooie havenstad is wat ons betreft geen optie. Meeuwen hebben net zoveel recht op het veilig groot brengen van hun jongen als wij dit hebben met onze kinderen.

Afgelopen week rukte niet alleen ambulancechauffeur Frank uit om een meeuw uit een anti-nestnet te redden. Ook de brandweer is hierbij ter plaatse gekomen. Wij zijn brandweer kazerne Scheveningen heel dankbaar voor hun hulp bij deze reddingsactie. Ook al zitten onze ambulances vol met netten, ladders en andere tools om dieren te redden. Soms moeten wij toch hulp vragen aan andere hulpdiensten zoals de politie en de brandweer. Het is dan ook super fijn dat deze mega hardwerkende brandweermannen ook het hart op de juiste plaats hebben als het om een dier in nood gaat!

Op de foto’s kunnen jullie zien hoe meeuwen verstrikt kunnen raken in netten die over daken gespannen worden. De meeuw is met een kleine verwonding doorgebracht naar vogelopvang de Wulp.

Tips om meeuwenoverlast te voorkomen: 

Voer niet! 
Zorg dat er geen etensresten of afval op straat blijft slingeren. Voer jonge meeuwen die op de grond lopen niet bij. Een jonge meeuw met een volle maag doet er namelijk langer over om te leren vliegen dan een meeuw die trek heeft. Ook zorgt dit dat de jongen niet onnodig lang op straat blijven rond zwerven en minder snel slachtoffer worden van verkeer.

Voorkom nestelen
Op het moment dat de overlast te groot wordt kan er gekozen worden nestwering te plaatsen. Kies hierbij voor een bedrijf die ook het belang van de dieren in acht neemt. Netten moeten goed strak gespannen worden, dit voorkomt dat vogels en andere dieren er in verstrikt kunnen raken. Zorg ook dat het dak schoon en opgeruimd is, dit maakt nestelen op daken voor meeuwen minder aantrekkelijk.

Tolerantie naar dieren
We zullen onze stad met elkaar moeten delen. De dieren en de natuur die onze stad te bieden heeft moeten we koesteren.


Meeuw verstrikt in een net.


Uitzicht vanuit de brandweer wagen.

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!