Blije familie hereniging

28 december 2023

Er wordt aangebeld bij ons hospitaal en er staat een bezorgde meneer voor de deur. Hij voert altijd drie witte ganzen die al jaren aan de Vliet bij de Hoornburg In Rijswijk wonen. Maar sinds drie dagen missen er twee. Hij is gaan zoeken in de buurt en vond ze op de Rembrandtkade in een sloot. Die sloot is niet aangesloten aan de vliet. Hij had van andere mensen gehoord dat er wat trammelant was geweest tussen de ganzen en wat zwanen. En schijnbaar zijn deze twee de weg kwijt geraakt.

Al die dagen roept de eenzame gans naar zijn familie. De andere twee zijn al drie dagen extra alert in hun nieuwe omgeving en zijn ook van slag. Of wij misschien konden helpen om ze weer bij elkaar te brengen?

Beeldmateriaal: Beeldmateriaal © Ivar Gieles.

Eenzame gans aan het zoeken. Lees verder. ⤵️

 

 

Plak van aanpak
Dat laten wij ons niet twee keer vragen. Natuurlijk gaan we kijken wat we kunnen betekenen. Vooral met deze spannende tijd in het jaar met al dat vuurwerk, is het voor deze ganzen niet fijn om gescheiden en in een nieuwe omgeving te zijn. Dat geeft stress.

Na wat overleg blijkt vrijwillige chauffeur Rachel daar in de buurt te wonen. Zij maakte zich al zorgen om de eenzame gans en had dat gedeeld op haar whatsapp status. Vaste medewerkers Edwin en Cherinda pakken alle benodigdheden bij elkaar en gaan op weg. Ook Rachel is toevallig thuis en komt om te helpen.

Aangekomen op de Rembrandtkade zien we twee alerte ganzen. En alsof het zo moet zijn, is daar ook nog onze vrijwillige chauffeur Ivar. Hij was onderweg naar zijn werk, maar voor een dier in nood maakt hij altijd een uitzondering! Dus met vier man/vrouw sterk maken we een plan van aanpak.

Rachel kent ze, maar zelfs zij krijgen de ganzen niet zover om wat te eten om wat van de waterkant vandaan te komen. Ook een geluidsopname van de eenzame, gakkende gans laat ze enkel bezorgd terug gakken, maar in beweging komen, ho maar.

Verdwaalde tweetal. Lees verder ⤵️

Wie niet snel is, moet slim zijn
Edwin doet een eerste poging met een net om er een te vangen, maar het tweetal fladdert direct het water in. Gelukkig is de sloot daar niet al te breed, dus besluiten we ze op te drijven vanaf beide kanten van de sloot naar de doodlopende kant. Rustig maar wantrouwend zwemmen de ganzen voor ons uit.
Bij het einde van de sloot klimmen de slimme ganzen uit de sloot. Dit is voor ons super, want nu gaan ze rennen. Want vliegen doen deze grote tamme, witte ganzen niet gauw. Bij een wilde gans hoef je zo’n vangactie niet te proberen als ze niets mankeren. Die vliegen gauw weg!

Ons voordeel is dat er aan het einde van de sloot een mooie verlaging is, waar je lekker kunt zitten en kijken over het water. Wij gebruiken het nu als fuik om ze in te sluiten. Hup de één in een net en de ander snel tegenhouden. Niet meer richting het water jij! Na wat spring- en vliegwerk (van onze kant) hebben we de ganzen te pakken. Wat fijn dat je op teamwerk kunt rekenen als het gaat om het helpen van dieren!

Hereniging
Onder gakkend protest lopen we terug naar de ambulance en maken we een klein ritje naar de Vliet. Daar staat de eenzame gans voor zich uit te staren over het water. Waar zijn ze toch?
En dan gaat de ambulance deur open. Heey, dat zijn bekende gezichten! Na een korte begroeting gaat het drietal weer over op de orde van de dag. Gelukkig, alsof er niets gebeurd is….

Alle twee te pakken! 

Op naar de ambulance

 

En weer samen!

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!