Benno (8 jaar): ruwe bolster, blanke pit

3 augustus 2023

Dit dier is al geadopteerd!

  • Kan met andere katten: nee
  • Kinderen: 12+
  • Huis met tuin of appartement met veilig afgenet balkon
  • Medicatie: nee
  • Speciaal dieet: nee

Zwerfkat Benno werd gevangen met een speciale kooi omdat hij er erg ziek uit zag. Hij moest een paar dagen bij de dierenarts blijven omdat hij koorts had, zijn ogen leken ontstoken en hij had een volle blaas maar wilde niet plassen. Toen dat met wat hulp was gelukt mocht hij bij ons zijn verdere behandeling ondergaan.

Sporen van het harde leven op straat
Dat Benno lange tijd op straat had geleefd was hem duidelijk aan te zien. Over zijn hele lijf had hij kleine wondjes en korstjes en ook op zijn wangen en neus had hij krabbeltjes. Een hoektand was afgebroken en hij had mogelijk een abces aan een voorpoot gehad. Benno moest erg wennen aan zijn nieuwe situatie als patiënt, binnen in een hok. Hij was wat wantrouwig naar zijn verzorgers, maar wel geïnteresseerd. En hij was lief, deze grote kater. Schrikachtig maar hij bleef beleefd. Behalve toen hij drie maal daags druppels in zijn linker oog moest hebben – hij was echt niet van plan dat toe te laten!

Chronische oogontsteking
Ondanks Benno’s verzet lukte het wel zijn ogen te druppelen, maar helaas leverde dat niet echt een verbetering op. De dieren-oogarts heeft Benno’s oog onderzocht en geconstateerd dat Benno een chronische ontsteking in het linker oog heeft. Het is niet te zeggen hoe die ontsteking zich zal ontwikkelen. Het kan zijn dat het oog stabiel blijft of zelfs beter wordt, maar even goed kan het slechter worden met blindheid tot gevolg. In dat geval is het beter het oog te laten verwijderen.

Lieve grote knuffelkat
Benno kwam binnen als ruige straatkat maar wij hebben hem intussen leren kennen als een grote vriendelijke knuffel. Alle uiterlijke sporen van zijn verleden op straat zijn verdwenen. Hij komt meteen op je af om je met zijn mooie ronde katerkop een kopstoot te geven om vervolgens heel veel aaitjes in ontvangst te nemen. Hij gaat rustig zijn gang, ligt graag in de buitenren te slapen en is dol op eten. Hij is geen schootkat. De andere katten negeert hij, hij doet gewoon alsof ze er niet zijn. We denken daarom dat hij liever enigst kat blijft. Hij blijft liever in de buurt van zijn mensen; die vindt hij inmiddels stukken leuker dan het buitenleven.

Wenperiode

Benno zal de overgang naar een nieuw huis best spannend vinden. We raden daarom aan om hem eerst in een kleine kamer te laten wennen, zodat jullie elkaar goed kunnen leren kennen. Je kan hem het beste even laten bijkomen van de verhuizing. Ga een paar keer per dag lekker bij hem zitten en tegen hem praten. Lees desnoods een boekje of werk wat op de laptop. Met wat lekkere hapjes, want daar houdt deze smulpaap wel van. Dan gaat hij jouw geur associëren met iets positiefs.

Op deze manier zorg je ervoor dat hij zich goed gaat hechten aan het huis en aan zijn nieuwe mensen. En als ‘ie snapt dat alles veilig is, kan je zijn beweegruimte langzaam uitbreiden. Dat ‘wen’ kamertje daarna altijd openlaten, want dat heeft hij dan als zijn veilige plek ervaren, waar hij naar terug kan rennen als ‘ie het weer te spannend vindt. Als je hem in één keer los laat in het hele huis, gaat hij zich vast verstoppen. En dan duurt de wenperiode erg lang.

Hij mag pas naar buiten als hij zijn thuis als die veilige haven ervaart, waar hij naar terug rent en niet van weg rent. Als hij té snel naar buiten wordt gelaten, is de kans op weglopen erg groot.

Benno is ongeveer 8 jaar oud, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Benno? Vul onderstaand contactformulier in.

Fotografie © Simone Janssen

 

 

 

Dit dier is al geadopteerd!

Help ons de dieren helpen!