Beknelde houtduif

30 november 2020

Afbeelding ter illustratie.

 

Tijdens een avonddienst kwam er een spoedvraag binnen over twee duiven die vast zouden zitten in een tuin tussen een hek en de muur. De melders hadden zelf al iets geprobeerd maar tevergeefs. Waarschijnlijk had één duif de beklemming niet overleefd.

Het was inmiddels al donker. Dat maakt het natuurlijk nog lastiger. Ook zou de chauffeur met een net op een ladder moeten gaan staan om aan de andere kant van het hek, anderhalve meter lager, bij de duiven te kunnen komen met het net. De centralist had overlegd met de rijdende chauffeur Sam. Zij was al op de terugweg naar de basis, maar draaide direct om naar de locatie van de duifjes.

Ter plaatse nam ze alles mee wat ze dacht nodig te hebben: een net, een ladder, een mandje, een zaklamp en nog wat andere spullen. Ze ging de achtertuin in om de situatie te bekijken. Eerst de ladder op om te kijken. Het ging om een volwassen houtduif. Hij leefde nog. Daarnaast helaas een jong dat het niet gehaald had. Wie weet heeft er een nest in de boom gezeten, is het jong eruit gevallen, waarna de moeder het jong heeft willen redden.

Het was een krappe ruimte waarin je weinig kon bewegen. De melders waren erg behulpzaam en schenen met de zaklamp bij. In de eerste poging probeerde Sam met een net of ze onder de duif kon komen in de hoop dat de vogel zich zou gaan verplaatsen. Nou, dat ging hem niet worden. De volgende oplossing was om een bezemsteel te gebruiken, zodat ze dichter in de buurt kon komen. Helaas had dit ook geen zin; de duif zat te bekneld.

Wat nu? Eerst maar overleggen met een collega. We bedachten nog een optie. In de ambulance hebben we een soort afvalgrijper. Die zou Sam kunnen gebruiken om een vleugel te pakken waarna ze vervolgens de duif omhoog zou gaan trekken. Het was bijna niet te voorkomen dat de duif dan gewond zou raken aan zijn vleugel, maar het is op dat moment kiezen tussen twee kwaden. Liever een beetje gewond dan daar vast blijven zitten om vervolgens net als het jong te sterven.

Na heel wat moeite lukt het uiteindelijk. En het beste nieuws: de duif heeft er niets aan overgehouden. Sam heeft de duif voor de nacht meegenomen naar de basis, omdat de vogelopvangcentra ‘s avonds gesloten zijn. Het was natuurlijk een heel spannend avontuur voor de vogel en zo kon hij rustig bijkomen.

 

STEUN ONS! HELP ONS DIEREN HELPEN!

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!