Babyvleermuis opgevangen

24 juni 2024

Even geleden werden we gebeld: in een gymzaal was een babyvleermuisje gevonden. De vinder had hem in een bakje gedaan: of we hem wilden komen ophalen? 

Uiteraard reed een van onze ambulances er meteen naar toe. Bij aankomst trof de chauffeur een heel klein vleermuisje aan! Hij ging meteen in de couveuse die de ambulance aan boord heeft om hem lekker warm te houden en eenmaal in het hospitaal verhuisde hij daar naar de couveuse. Het vleermuisje leek helemaal in orde maar was wel veel te klein om zonder mama te zijn! We voerden hem bij met wat speciaal aangelengd kattenvoer en glucosewater.

babyvleermuis

Vleermuizen zijn zoogdieren en krijgen dus levende jongen. Een worp bestaat meestal uit maar één jong, dat de moeder bij zich houdt, ook als ze gaat jagen. Het kan wel eens gebeuren dat een jong valt. De moeder zal dan proberen het weer op te pakken maar als dat niet lukt, heeft zo’n baby hulp nodig. Dit babyvleermuisje is na een paar dagen bij ons in het hospitaal opgehaald door Peter Lina, dé vleermuisspecialist in Nederland. Hij zorgt dat het gezond opgroeit en dan wordt het weer in de natuur uitgezet.

“Ik heb een vleermuis gezien, moet ik jullie bellen?”

In de meeste gevallen is dat niet nodig. Vleermuizen zijn ‘s nachts actief. Een vleermuis die overdag ergens buiten hangt is waarschijnlijk in zijn verblijf gestoord en hangt even bij te komen. Ook jonge vleermuizen die nog leren vliegen halen ‘s nachts soms hun verblijf niet en blijven dan overdag buiten. Hangt het diertje op een plek waar het onveilig is, bijvoorbeeld doordat het bereikbaar is voor katten? Dan mag je wel bellen!

Een vleermuis die ergens binnen hangt hoef je ook niet op te pakken en buiten te zetten. Meestal is het simpelweg open zetten van een raam of deur voldoende. Het is dan wel belangrijk dat het binnen zo donker mogelijk is omdat vleermuizen pas in donker actief worden.

Vind je een vleermuis op de grond? Dat is ook een reden om te bellen. Soms lijkt een vleermuis dood, maar hij kan dan ook in diepe slaap of gewond zijn. Vleermuizen laten dan hun lichaamstemperatuur dalen en lijken dan heel suf of zelfs overleden. Maar pas op: raak een vleermuis nooit met blote handen aan, maar zet er liever iets overheen! Ze kunnen uit verdediging bijten en – als ze daarmee besmet zijn – rabiës (hondsdolheid) overdragen.

Wil je meer weten over vleermuizen? Deze website geeft heel erg veel informatie!

Fotograaf: Simone Janssen

babyvleermuis

babyvleermuis

babyvleermuis

babyvleermuis

Deel dit bericht!

Meer verhalen over het hospitaal

Help ons de dieren helpen!