Babymeeuw in afzuigkap

22 juni 2023

Het meeuwenseizoen is begonnen! Dat betekent voor ons extra drukte, want deze jonge vogels brengen zichzelf regelmatig in de problemen. Zo ook deze kleine vogel, die op een wel heel bijzondere plek terecht was gekomen…

Hoe krijg je het als meeuw voor elkaar om in een afzuigkap terecht te komen?! Chauffeur Saskia ging op pad. Het bleek om een kleine babymeeuw te gaan. Hoogstwaarschijnlijk was hij vanaf het dak naar beneden gevallen via de luchtafvoer. Hij was daarna richting de afzuigkap gekropen. De bewoonster, die ons gebeld had, hoorde vervolgens gepiep en gestommel uit de afzuigkap komen, waarna ze deze deels open maakte en de baby meeuw ontdekte. Ze kreeg hem echter niet bevrijd.

Saskia ging aan de slag met een zaklamp, wat netjes en haar flexibele arm. Eén netje hing ze voor de zekerheid onder de opening van de buis. Het handvat van het andere netje gebruikte ze om ervoor te zorgen dat de meeuw niet terug naar achteren kon kruipen. Na haar arm in onmogelijke posities te hebben gebogen, kon ze hem pakken en uit zijn benarde positie bevrijden.

De pechvogel is naar Vogelopvang De Wulp gegaan om aan te sterken en groot te worden. Hij kon niet teruggeplaatst worden op het dak, omdat we daar niet bij konden komen. Mevrouw is geadviseerd om iemand te laten komen om de luchtafvoer te laten controleren: waarschijnlijk was die niet meer goed afgedekt, waardoor de meeuw erin kon vallen. Ze was heel erg blij en dankbaar dat de meeuw gered was.

Weten wanneer je wel en niet in actie moet komen bij een jonge meeuw? Lees het hier.

Beeldmateriaal: Dierenambulance Den Haag. Vrij te gebruiken.

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!