Baby fuutjes alleen gelaten

21 april 2023

Afgelopen week zag een melder in Ypenburg een verliefd futenstel een nest bouwen en er waren drie baby-fuutjes geboren. Helaas werden de baby’s direct na de geboorte alleen gelaten door hun ouders. Na ongeveer vier uur observeren, besloot de melder ons te bellen.

Wanneer een mannetjesfuut verliefd is op een vrouwtjesfuut, zal hij haar proberen te verleiden door te pronken met zijn prachtige verenkleed en door kopjes te geven. Als het vrouwtje interesse toont, zal het mannetje haar een visje aanbieden door het in zijn snavel te dragen en haar te achtervolgen. Als het vrouwtje het visje accepteert, dan zijn ze ‘getrouwd’ in de ogen van andere futen. Ze zullen dan samen een nest bouwen. Zo lief!

Dit is waarschijnlijk ook gebeurd voor de totstandkoming van dit nest in Ypenburg. Helaas met een minder leuke afloop, want na het uitkomen van de eieren, kwamen de ouders niet meer terug. De reden is onbekend. We hebben wel eens gezien dat de baby’s niet gezond zijn en daarom door de ouders worden achtergelaten. De natuur is hard. Maar dat was hier niet het geval. Misschien was er gevaar en zijn de ouders om die reden vertrokken. We zullen het nooit weten.

Uiteindelijk hebben wij de fuutjes opgehaald en ze mochten een nachtje bij ons in de couveuse overnachten. De volgende ochtend zijn ze naar Vogelopvang De Wulp gebracht. Daar worden ze in de watten gelegd.

 

 

 

Deel dit bericht!

Meer actieverhalen

Help ons de dieren helpen!