Allaard, zelfverzekerd boefje
 1. Home
 2.  » 
 3. Adoptiedieren
 4.  » Allaard, zelfverzekerd boefje

Allaard, zelfverzekerd boefje

15 januari 2021

 • Andere katten: nee
 • Kinderen: nee
 • Huis met tuin
 • Medicatie: nee
 • Speciaal dieet: nee
 • Ervaring met katten

Twee dagen oud was Allaard toen hij werd gevonden. Hij lag hulpeloos in een tuin, en zijn moeder was nergens te bekennen. We hebben hem in een pleeghuisje geplaatst en Allaard groeide daar op tot een vrolijk, druk en lekker brutaal kittentje. Toen hij oud genoeg was, mocht hij zijn eigen huisje zoeken.

Al snel werd hij geplaatst, dat was in September 2018. In een gezin met jonge kinderen. Thuis woonde ook nog een poes en dat ging eigenlijk best goed. Jonge Allaard was wel druk en de poes des huizes was daar niet altijd van gediend. Maar ze sliepen ook samen en alles leek ok.

Een paar maanden geleden hoorden we toch dat er met Allaard wat aan de hand was. Hij sprong soms bovenop de poes en vertoonde wat dominant gedrag. De poes begon het steeds minder leuk te vinden. Ook sprong deze druktemaker vaak tegen de benen van de mensen aan. Uiteindelijk heeft de familie toch besloten dat het voor iedereen beter is, hem terug te brengen.

We hebben Allaard goed geobserveerd en zien een lieve, vriendelijke, speelse kater, die echt wel van knuffelen houdt. Maar hij kan er vrij snel genoeg van hebben. Hij zwiept dan met zijn staart, hetgeen irritatie/ spanning betekent. En dan kan hij, vaak tijdens het aaien, ineens in je hand happen. Niet hard hoor, maar wel een duidelijk signaal. Hij weet precies wat hij wil, hoe lang hij dat wil en dus ook wat hij niet wil.

Bij aai agressie, want zo wordt dat genoemd, wordt aangeraden om maar héél even te aaien en dan te stoppen. Paar aaitjes over zijn kopje (2 of 3 keer), dan stoppen en iets anders gaan doen, bijv. afleiden met een spelletje. Je moet hem dus in principe voor zijn. En positieve associaties geven met aaien, door vroegtijdig te stoppen en iets lekkers te geven of dus hem af te leiden. Met de juiste begeleiding gaat dit gedrag op zijn tijd wel verminderen. Je moet hem gewoon zelf laten komen en dan geeft ‘ie kopjes en mag je hem aaien. En je moet zijn grenzen respecteren. Veel katten vinden dat continue gepluk niet fijn, en veel uiten dit door een waarschuwing. Sommigen lopen weg.

Allaard is een sterke, jonge, knappe kater met een groot jachtinstinct. Als je veel met hem speelt, wordt hij heel erg blij. Hij is natuurlijk ook pas 2 jaar en rolt en springt, heeft energie voor 10 en die energie: die moet hij gewoon kwijt. Hengeltjes met veertjes vindt hij dan ook helemaal het einde. En een spannende tuin is voor hem echt een must!

Maar dat continue gepluk aan zijn lijf: dat hoeft voor hem dus niet zo. Allaard vindt een knuffel echt wel lekker hoor, maar je moet hem wel goed kunnen lezen. Een knuffel behoort van hem kort en intens te zijn. Niet te lang, want anders hapt hij vrij plotseling in je hand, terwijl zijn pootjes je stevig vast houden.

We vermoeden dat er veel met handen is gespeeld met hem, toen hij nog een kittentje was. En nu is hij groot en doet hij dat dus nog steeds. Hij snapt dan ook niet zo goed waarom dit niet meer kan. En we vermoeden dat er teveel aan hem geplukt is.

Hij mist dus nog wat in zijn opvoeding. Hij mist het gevoel van zekerheid dat mensen hem echt wel met rust kunnen laten, als hij dat wenst. Zijn nieuwe personeel zal hem moeten gaan leren dat ten eerste handen en armen niet om te spelen zijn. En ten tweede dat hij ook echt wel met rust gelaten wordt, als hij dat wil. Dat hij dat echt niet zo duidelijk hoeft te vertellen. En dat zijn mensen hem begrijpen en zijn grenzen respecteren. Je zal wat tijd en energie in zijn heropvoeding moeten stoppen.

Balletjes, touwtjes, blaadjes, hengeltjes: álles vindt Allaard leuk om mee te spelen. Wat dat betreft is het dus makkelijk zijn aandacht te trekken. Hij komt heel graag buiten in de tuin en beschermd zijn territorium met verve. Allaard is een leuke kater. Je mag hem ook oppakken, dat vindt hij allemaal prima. Hij is gewoon in hart en nieren een lieverd. Maar hij zoekt mensen die hem snappen en die hem respecteren. Want hij is een lieverd, die wel nog een beetje gecorrigeerd moet worden: met heel veel liefde, begrip, geduld en met catisfaction snoepjes. Want die vindt hij superlekker.

Allaard is 2 jaar, gecastreerd, gevaccineerd en gechipt.

Wil jij kennismaken met Allaard? Bel ons op 070 3282828 tussen 11:00 en 16:00 of vul onderstaand formulier in

De dierenartskosten die voor Allaard zijn gemaakt, zijn betaald vanuit het legaat van Linda Rosendahl. Zij was erg betrokken met de dieren en de natuur en zij heeft onze stichting opgenomen in haar testament. Dit jaar is zij op 48-jarige leeftijd overleden. Met haar legaat kunnen we zo’n dertig katten medisch behandelen, zodat ze daarna naar een nieuw huisje kunnen. Bedankt, Linda, we waarderen je nalatenschap enorm. Rust zacht…

Fotografie © Clara Mazèl

 

 

 

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Allaard, zelfverzekerd boefje

Wij helpen dieren in nood! 

 • met vervoer en opvang
 • van zieke, gewonde en gevonden dieren
 • zowel gezelschapsdieren als in het wild levende dieren
 • in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp.