Agapornis: koppels
  1. Home
  2.  » 
  3. Adoptiedieren
  4.  » Agapornis: koppels

Agapornis: koppels

8 januari 2022

Het hele jaar door logeren knappe agaporniden bij ons in de volière. Prachtige kleurtjes hebben ze en bij de koppels straalt de liefde er vanaf. Ze zijn óf eenzaam en alleen van straat geplukt óf er is afstand van ze gedaan. Ze zoeken allemaal een fijn thuis waar ze lekker de ruimte hebben, aandacht krijgen en veel speelgoed!

Je kan ons altijd een berichtje sturen, want soms zijn er al vogels plaatsbaar die hier nog niet bij staan. Heb je interesse in 1 of meerdere van onze agaporniden? Vul onderstaand contactformulier in.

*Wist je overigens, dat de naam Agapornis is gevormd uit het Griekse agapein (= liefkozen) en ornis (= vogel). In het Engels worden deze dwergpapegaaitjes dan ook wel ‘Lovebirds’ genoemd, en in het Frans ‘Les inséparables’.

GERESERVEERD -> CHICKIE EN DUCKIE: Liefdeskoppel
Duckie kwam zomaar bij iemand binnengevlogen en daar hebben we hem opgehaald.. Chickie vloog ook op een een onbewaakt moment zo bij iemand naar binnen en was ook niet van plan te vertrekken. En kwam zo met de chauffeur ook bij ons.

Chickie bleek er wat gehavend uit te zien. Maar toen we hem nakeken en observeerden, zagen we dat hij zelf veertjes uittrok. Dit ontstaat door gevolg van stress of verveling. En dan wordt het een gewoonte. Hij is behandeld met koudijs tegen evt. ongedierte. Verdere onderzoeken zagen we nog geen reden toe, omdat hij het verder goed doet.

Zowel voor Duckie als Chickie kwam geen eigenaar. Dus leek het ons wel een goed idee om te kijken of ze elkaar leuk vinden. En ja, hoor. Na de eerste ontmoeting was het gelijk dik aan. Ze wonen nu heerlijk samen en verliezen elkaar niet uit het oog.

Duckie is een tam vogeltje en vliegt graag achter je aan, en deze knapperd laat zich ook lekker kroelen.
Chickie vindt mensen nog ietsje spannender, maar we denken dat Duckie haar wel overhaalt.  En dat bleek Chickie zit nu ook gezellig op je schouder. Let wel op, ze is een pittige tante als ze in haar kooitje zit. Ze is wat territoriaal. Dat zien we vaker, ze beschouwen hun kooi als hun nestje en daar hebben mensenhandjes niks te zoeken volgens haar.

Samen zoeken ze nu een fijn thuis, waar ze regelmatig los mogen vliegen en onderdeel mogen zijn van het gezin. Een mooie volière zeggen ze ook geen nee tegen.

De leeftijd van Duckie is ons onbekend. Chickie draagt een ringetje uit 2018. We weten niet precies welk geslacht ze zijn, maar we denken dat Duckie een man is en Chickie een vrouwtje. Wij denken dat ze ontzettend gezellige huisgenootjes zullen zijn.

Wil jij kennismaken met ze? Vul onderstaand contactformulier in.

 

 

Aike en Triz zijn dolverliefd..❤️❤️

Met het warme weer zien we ieder jaar ontzettend veel gevonden huisdier vogels. Jammer genoeg komt voor merendeel nooit een eigenaar ze zoeken. We snappen dat een ongelukje in een klein hoekje zit en met dit warme weer de ramen en deuren open staan. Of gebeurt het toch dat mensen moedwillig de vogels buiten zetten, omdat ze toch niet zo leuk zijn als gedacht, of mensen met vakantie gaan? We hopen maar van niet.

🦜 Gevaar buitenshuis
Het gevaar is dat de meeste lieverds die avonturen buitenshuis niet zullen overleven als ze niet op tijd gevonden worden. Ze worden slachtoffer voor een grotere wilde vogel die ze als lekker snack ziet of ze gaan dood van de honger en dorst. Gelukkig kunnen wij een hoop vogeltjes helpen en opvangen. Sommige herenigen we weer met eigenaren, maar zoals gezegd: veel vogels worden niet meer opgehaald.

🦜 Liefde op de loer
Na het enge avontuur buiten kunnen we ze veilig opvangen. En in ons hospitaal ligt gelukkig geen gevaar, maar eerder liefde op de loer. Want met al die knappe soortgenootjes om je heen, wil het nog wel eens voorkomen dat de vonk overspringt. Triz en Aike is zo een stel: apart van elkaar gevonden, maar dolverliefd geworden in onze opvang, en ze zoeken nu dus sámen een fijn nieuw thuis!

We weten het geslacht niet van deze gwee. Ze zijn niet handtam.

Algemene informatie

Agapornisjes, ook wel lovebirds genoemd, komen oorspronkelijk uit Afrika en worden sinds de 20e eeuw gehouden als huisdier. Er zijn maar liefst negen verschillende soorten en ze komen in allerlei kleuren van de regenboog voor…

Het zijn zeer intelligente vogels en daarom is het belangrijk ze bezig te houden. Zowel in, als buiten de kooi. Het is een sociale vogelsoort en ze wonen graag met één of meerdere soortgenoten samen. Ze staan bekend om hun luidruchtigheid en zijn daarom niet voor tere oortjes geschikt. Ze zijn ook goed in “slopen”. Je kunt ze heerlijk bezig houden met wc-rolletjes of een doos van karton. Ook bijv. wilgentakken zijn zeer geschikt om aan te knabbelen en van te eten.

Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden. Maar moet aangevuld worden met andere bronnen. Zoals eivoer, groente en fruit.

Agaporniden kunnen wel 10-15 jaar oud worden. Met deze vogels is het, net als bij kinderen, belangrijk consequent te zijn. Ze zijn slim en weten precies wat ze wel en niet mogen. Ze verhuizen óf naar een huis waar al 1 of meerdere agapornisjes wonen óf in koppels. Een agapornis alleen kan zich heel erg eenzaam voelen.

Bestel jij ook je dierenspulletjes bij ZOOPLUS? Bestel dan door op onderstaand logo te klikken. Het kost niets extra, maar je doneert dan automatisch 2% van de aankoopwaarde aan ons! 😻 ⤵️

zooplus.nl
Reageer op Agapornis: koppels